Direct naar inhoud -hoofdmenu - submenu - contact

Annette Booiman Mensendieck en Biofeedback therapeut Mensendieck Moves

Somoi

Een uitdaging, een ander werelddeel, een ander land, een andere cultuur... werken in Indonesië. In 1988 vertrok ik samen met mijn collega-vriendin Richa de Waal naar Palembang, Indonesië om daar te gaan werken op een medisch kinderdagverblijf, de YPAC.

Een half jaar lang gaven we oefeningen aan kinderen met polio, kinderen met aangeboren afwijkingen, kinderen met spasticiteit. In de tussentijd zorgden we voor een organisatie, waarbij noodzakelijke hulp kon worden geboden door middel van steun uit Nederland.

Oprichting Somoi

In 1988 werd door mij en een paar collega-vriendinnen SOMOI opgericht. SOMOI staat voor "Stichting oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingshulp in Indonesië". We wilden belangeloos oefentherapeutische hulp bieden. SOMOI richt zich daarbij op de meest kansarme groep: gehandicapte kinderen.

Palembang

We zijn een project gestart op een medisch kinderdagverblijf (YPAC) in Palembang op Zuid- Sumatra in Indonesië. Op dit dagverblijf en school voor gehandicapte kinderen hebben we een revalidatieafdeling opgezet, les gegeven aan artsen en therapeuten en een programma ontwikkeld om met de kinderen te werken. Daarnaast werd geld ingezameld om kinderen en hun ouders te helpen bij de aanschaf van hulpmiddelen als krukken, rolstoelen en soms een bijdrage voor de noodzakelijke operaties.

Ruim 20 jaar

Na 20 jaar bestaat het project nog steeds. Iedere 9 maanden gaan twee oefentherapeuten als vrijwilliger naar het project van SOMOI. Na 8 jaar te hebben gewerkt met SOMOI in Palembang is de hulp voortgezet in Makassar, Zuid- Sulawesi op de YPAC en SLB (speciaal basisonderwijs) en een gezondheidscentrum. Het gezondheidscentrum (=Puskesmas) staat in een arme wijk van Noord - Makassar. Hier werkte SOMOI samen met een lokale organisatie (RBM: Rehabilitasi Bersumberdaya Masyarakat) die zich inzet om het leven van gehandicapten te verbeteren. In november 2005 is het project in Makassar afgerond en hebben de vrijwilligers van SOMOI het project verhuisd naar Pontianak op het eiland Kalimantan. Voor meer informatie of een donatie om de hulp voort te kunnen zetten zie www.SOMOI.nl.

© 2021 Annette Booiman Mensendieck- en Biofeedback therapeut

Roerdompstraat 35
1531 XE Wormer
+31(0) 75 642 62 65